De oorspronkelijke graffiti Crown Street Sydney

De oorspronkelijke graffiti Crown Street Sydney

In 2007 keerde Sietske Altink terug uit Australië. Ze had daar graffiti gezien: Pimp Free Zone. Metje Blaak van de Vakbond Vakwerk vond dat daar in Nederland iets mee gedaan moest worden. Ze bestelde affiches en stickers.

Het persbericht

Pooiervrije zone (Persbericht)

De Rode Draad verspreidde vanaf augustus 2007 stickers en affiches met de tekst ‘Pooiervrije zone’.  Zij had  gemerkt dat er in de meeste raamgebieden veel pooiers rondliepen. Ook Nederlandse vrouwen hadden  er last van. De sticker en het affiche dienden om die pooiers erop te wijzen dat het strafbaar is om sekswerkers af te persen en ze afhankelijk te maken. Vandaar dat we de wet op de mensenhandel hebben samengevat in het handzame: Pimping is forbidden in the Netherlands. De stickers zijn voor sekswerkers, de affiches kunnen in de horeca, bij verhuurbedrijven en in gemeenschappelijke ruimtes van sekswerkers worden opgehangen.

Persbericht: Wij hebben niet de illusie dat we met onze actie de pooiers definitief verdrijven, maar we willen ze wel een signaal geven en we hopen dat ze er nerveus van worden. Voorts dient het als steuntje in de rug van prostituees die niet gediend zijn van contacten met pooiers. Het idee is ontstaan in Australië, waar iemand in de rosse buurt van Sydney een muurschildering had gemaakt met de tekst Pimp Free Zone. De sticker en de affiche zijn gefinancierd door Vakwerk, de vakbond van prostituees. De Rode Draad verzorgt de distributie.

 Foto’s van de actie 23 augustus

Reactie in de pers

 

Inhoud Artikel