Op 24 september 2014 vierde het Prostitutie Informatie Centrum zijn 20 jarig bestaan. Om dit luister bij te zetten, werd er voor de derde keer een Open Dag op de Wallen georganiseerd. De eerste Open Dag was in 1994.

Op 5 september 1994 sprak ik de initiatiefnemer van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Mariska Majoor voor het eerst. De nasleep van de Open Dag was op die middag in 1994 ons eerste gespreksonderwerp.

Het PIC op de hoek Enge Kerksteeg en Oudekerksplein

Het evenement had heel veel media –aandacht gekregen. Sommige cameraploegen waren zo brutaal geweest om de vrouwen ongevraagd te filmen. Dat had de toorn opgewekt van raamexploitante Tante Mien die Mariska de schuld gaf van deze inbreuk op de privacy ‘van haar meisjes’. Dit was nooit de bedoeling geweest van Mariska en om het goed te maken had ze een bos rozen naar de exploitante gestuurd, die de bloemen prompt terugstuurde. Overigens zou Mariska het een jaar later weer aan de stok krijgen met Tante Mien, omdat ze bij wijze van experiment op de tweede open dag mannen achter het raam had gezet. (Trouw, 10-7-1995). Dat zou ten koste gaan van de klandizie ‘van haar meisjes’.

In 1994 zag het PIC er heel anders uit dan nu. Toen was het een winkel annex kantoor. Twee honden waren prominent aanwezig. Aan de muren hingen schilderijen van de vader van Mariska. Hij had creativiteit ingezet om de schok te verwerken die de ontdekking dat zijn dochter een ex-sekswerker was, bij hem teweeg had gebracht.

Maar hij is nu trots op mij, hij heeft me heel erg ondersteund bij het opzetten van het PIC. Ook financieel. Het kwam zo: Ik was gestopt met sekswerk en ik was zoekend. Ik vroeg me namelijk af wat ik in de toekomst wou. Een van mijn meisjesdromen was het uitgeven van een blad. Ik combineerde dit met iets waarmee ik ervaring had, namelijk prostitutie en zo werd de Pleasure Guide  2,5 jaar geleden als ‘mijn kindje’ geboren. De volgende stap was om iets te organiseren om de informatiebehoefte van serieuze bezoekers aan De Wallen te stillen. Dat kunnen klanten, studenten, prostituees maar ook  gewoon geïnteresseerden zijn. Maar met mensen die zeggen dat prostitutie iets negatiefs is, kan  ik niet mee praten, maar die komen ook bijna nooit binnen. Die sturen ingezonden brieven.

Deel interieur 2014

Deel interieur 2014

Anno 2014 zijn de ingezonden brieven vervangen door reaguursels. De Pleasure Guide wordt niet meer uitgegeven. (Klik hier voor een nummer van de Pleasure Guide no 12 1996.) Een ander magazine – De Rode Lantaarn-  verscheen in 2008 voor het laatst.

In 1994 was Mariska van plan een cursus voor sekswerkers te organiseren. Een initiatief dat later vaker ter sprake kwam maar nooit echt goed van de grond kwam. Dat gold ook voor een ander plan dat Mariska Majoor in 1994 had: het uitzendbureau voor sekswerkers.

Website PIC

september 2014.

We schrijven september 2019

Het PIC bestaat inmiddels 25 jaar. Het is inmiddels ook het ‘huis’ van Proud, de sekswerkersorganisatie. Zie hieronder het filmpje dat Eveline van Dijck van het feest heeft gemaakt. We zien Mariska met haar onderscheiding, haar ouders en haar dochter.

Sietske Altink