De oorspronkelijke graffiti Crown Street Sydney

De oorspronkelijke graffiti Crown Street Sydney

In 2007 keerde Sietske Altink terug uit Australië. Ze had daar graffiti gezien: Pimp Free Zone. Metje Blaak van de Vakbond Vakwerk vond dat daar in Nederland iets mee gedaan moest worden. Ze bestelde affiches en stickers.

Het persbericht

Pooiervrije zone

De Rode Draad gaat vanaf augustus stickers en affiches verspreiden met de tekst ‘Pooiervrije zone’.  Wij hebben gemerkt dat er in de meeste raamgebieden veel pooiers rondlopen. Ook Nederlandse vrouwen hebben er last van. De sticker en het affiche dienen om die pooiers erop te wijzen dat het strafbaar is om prostituees af te persen en ze afhankelijk te maken. Vandaar dat we de wet op de mensenhandel hebben samengevat in het handzame: Pimping is forbidden in the Netherlands. De stickers zijn voor de prostituees, de affiches kunnen in de horeca, bij verhuurbedrijven en in gemeenschappelijke ruimtes van prostituees worden opgehangen.

Wij hebben niet de illusie dat we met onze actie de pooiers definitief verdrijven, maar we willen ze wel een signaal geven en we hopen dat ze er nerveus van worden. Voorts dient het als steuntje in de rug van prostituees die niet gediend zijn van contacten met pooiers. Het idee is ontstaan in Australië, waar iemand in de rosse buurt van Sydney een muurschildering had gemaakt met de tekst Pimp Free Zone. De sticker en de affiche zijn gefinancierd door Vakwerk, de vakbond van prostituees. De Rode Draad verzorgt de distributie.

 Foto’s van de actie 23 augustus

Reactie in de pers