De open dag die de gemeente wou verbieden. Er waren geen prostituees, alleen journalisten. Foto Jan Visser.

Vanaf 2000 doet Den Haag haar best de doelstellingen van de wetswijziging van 2000 te realiseren. Dit zijn:

  • Beheersen en reguleren van de prostitutiebranche
  • Tegengaan van onvrijwillige prostitutie
  • Bescherming van de positie van de prostituee
  • Ontvlechting criminaliteit en prostitutie
  • Tegengaan van het werken van minderjarigen in de prostitutie
  • Tegengaan van het werken van illegalen in de prostitutie
Beheersen en reguleren prostitutiebranche

Tot 2010 wilde Den Haag het aantal beschikbare vergunningen uitbreiden naar 100. Van 2000 tot 2003 is één massagesalon gesloten op grond van slecht levensgedrag van de eigenaar. In 2003 is het aantal prostitutiegerelateerde incidenten ten opzichte van 1999 gedaald van 483 naar 239. (Bron: Plan van Aanpak).

Betere bestrijding exploitatie onvrijwillige prostitutie

Op het moment dat de Kadernota werd  geschreven (2009) speelden er vier mensenhandelzaken in de regio Den Haag. Een betrof raamprostitutie, de andere twee massagesalons. De cijfers van het Bureau Nationale Rapporteur en Comensha gingen in de regel alleen over de regio’s. Comensha had in 2010 in totaal 133 (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel geteld in de politieregio Haaglanden. Daarvan waren er 110 uitgebuit in de prostitutie. (Bron: website Comensha)

Bescherming van de positie van de prostituee

Uit de Kadernota (2009) spreekt een voornemen om de positie van de sekswerker te verbeteren. In 2011 werden er concrete plannen ontwikkeld om dit te bereiken, zoals de oprichting van een dienstencentrum. (Dat is later SPOT geworden.)

Positie op het werk

Een gemeente kan zich niet mengen in civielrechtelijke aangelegenheden van burgers. Wel kan een gemeente indirect de situatie op de werkvloer beïnvloeden door te bepalen hoeveel en welke bedrijven vergunningen krijgen. Den Haag vertoonde op dit gebied een beeld dat we elders ook tegenkwamen: weinig keuze in werkplekken. Daarom wilde Den Haag het aantal vergunningen verruimen naar 100.

Afhankelijkheid van de exploitant

De Rode Draad had  aanwijzingen dat prostituees niet in alle bedrijven bepaalde seksuele handelingen konden weigeren, zoals bijvoorbeeld het seks hebben in de ‘publieke’ barruimte.. Zo is het de vraag of de vrouwen in Casa Cherida onder de druk uit konden komen om dat te doen. De zorgen over de omstandigheden bij het besloten hotel van Bartels in Rotterdam, strekten zich ook uit naar zijn filiaal in Den Haag. In Rotterdam moesten ze bijvoorbeeld seks zonder condoom aanbieden.

Prijspeil en verdiensten

Den Haag kende een paar privéhuizen waar de klandizie constant was. Deze trokken weer veel vrouwen aan.

Positie in de maatschappij

Den Haag maakte gebruik van de subsidies van de Rups (Regeling Uitstap Prostituees) voor loopbaan verandering. Dit werd uitgevoerd door SHOP. (Stichting Hulp en Opvang Prostituees Den Haag). Stichting De Haven – een stichting van christelijke signatuur- had een eigen uitstapprogramma.

Doelstelling 4: Tegengaan van het werken van minderjarigen in de prostitutie

Uit angst de vergunning kwijt te raken, lieten legale bedrijven geen minderjarigen in hun zaken werken.

Intermezzo: Een sekswerker over een jonge vrouw in de zaak.  Een van de vrouwen die  in onze club werkt had al drie keer haar dochter aangeboden. (De eerste keer toen die dochter nog 17 was). De vrouw had op naam van haar dochter allerlei abonnementen voor mobieltjes enzo afgesloten./ (Ook leningen?). De dochter is nu 18 en zegt dat ze voor de lol werkt. Mijn collega’s vragen zich af of dat inderdaad zo is. Ze koopt wel heel dure cadeautjes voor een kind: 170 euro. De andere dames en de exploitanten hebben er een stokje voor gestoken dat de dochter ook in ons bedrijf zou komen te werken. In andere clubs gebeurt dat wel, volgens L., vooral in kringen van Dominicaanse vrouwen. Daar zie je dat tantes, moeders, dochters en nichtjes samen gaan werken (Bron: notities veldwerk).

In Het Plan van Aanpak uit 2003 werd geconstateerd dat een registratie van minderjarige prostituees in Den Haag ontbreekt.

Ontvlechting criminaliteit en prostitutie

In 2004 is er 107 maal een proces verbaal opgemaakt in verband met prostitutie. In de eerste helft van 2006 was dat 12 keer. [I]www.Binnenland.nieuws.nl 22 november 2006

Doelstelling: Tegengaan prostitutie van illegalen

In 2003 moest een van de prominente clubs nog een periode sluiten in verband met de aanwezigheid van vrouwen zonder de juiste papieren. [II]AD 23-01-2006

Dit artikel is gebaseerd op het interimrapport dat in 2011 is geschreven in het verband van het internationaal vergelijkend prostitutiebeleid  onderzoek.  (Wagenaar en Altink, 2011)

Noten

Noten
I www.Binnenland.nieuws.nl 22 november 2006
II AD 23-01-2006

Inhoud Artikel