In 2001 zat ik in een hotelkamer in Taipei tv te kijken. Als niet Chineessprekende ben je dan aangewezen op zenders als CNN. En ineens hoorde ik een bekende stem en zag Bob van Schijndel op de buis. De aanleiding voor dit optreden was dat de Eerste Kamer had ingestemd met het homohuwelijk.  Bob van Schijndel had zich als senator van GroenLinks altijd sterk gemaakt voor gelijke rechten op dit gebied.

Hij was initiatiefnemer van het homomonument en oprichter van de Rode Flikkers. Voor zijn rol in de emancipatie van homo’s kreeg hij de Bob Angelo Penning. Maar ook als lid van Gay Swim beklom hij regelmatig het podium volgens zijn eigen zeggen omdat er weinig concurrentie was in zijn leeftijdscategorie. De in 1945 geboren politicus heeft nog meer wapenfeiten op zijn naam staan zoals het behoud van een carillon.

Maar ook op het gebied van rechten voor sekswerkers heeft hij zich sterk gemaakt. Dat begon in 1984 toen hij de nota Prostituees uit de Verdrukking naar

Bob van Schijndel (links) tijdens een boottochtje

buiten bracht. Daarin pleitte hij voor een veilige werkomgeving voor straatprostituees en afschaffing van tippelverboden. [I]Parool 24-8-1984 Deze nota vormde de aanleiding voor de 1984 conferentie Amsterdam. Bij deze gelegenheid werd een lans gebroken voor de opheffing van het bordeelverbod, de erkenning van prostitutie als werk en een meer ruime benadering van sekswerk dan alleen als een openbare orde kwestie. Bob – toen nog raadslid voor de PSP – was er ook.

In 1997 kom ik hem weer eens tegen op een conferentie van de bestuursacademie over de opheffing van het bordeelverbod. Bij die gelegenheid strik ik hem als bestuurslid van De Rode Draad dat hij tot het faillissement van deze organisatie blijft.

In 2008 maakte hij als lid van de deelraad centrum, samen met Marieke van Doorninck zich sterk voor een collectief waarin sekswerkers geheel zelfstandig konden werken.

Luister naar een mooi interview met Bob https://www.2doc.nl/documentaires/series/radio-doc/voor-2008/Bob-van-Schijndel-Podium-voor-een-sociaal-individualist-Idealen-afl-4.html

Sietske Altink

Noten

Noten
I Parool 24-8-1984