De rijdende peepshow in Nijmegen. Foto Carolien van den Honert.

Sekswerkers demonstreren met mobiele stripclub (ANP)

De Stichting SAVE (Sexworkers Against Violence and Exploitation) protesteert met een rijdende peepshow door het land tegen de verdwijning van veilige tippelzones. De mobiele stripclub staat symbool voor de veilige werkplek van sekswerkers, die volgens de actievoerders steeds meer in het gedrang komen. (ANP 23 oktober 2020)

Het project was aanvankelijk een initiatief van sekswerkexpertise leden Mischa Tydeman (https://wildthing.amsterdam) en Maggie Saunders (https://striptopia.com). Er is flink gelobbyd om steun van bekende politici te krijgen. Met een veel te klein budget is er hard gewerkt om het project te realiseren. De vrouwen moesten zelf met eigen spierkracht de kar met het  peepshowhoes (dialect voor peepshowhuis) trekken.

De actie beperkte zich niet tot Nijmegen. In Utrecht is er gedemonstreerd  tegen het verdwijnen van rosse buurten als Hardebollenstraat, het Zandpad en de aanstaande sluiting van de tippelzone. In Arnhem was het Spijkerkwartier verdwenen. De protesten richtten zich ook op Eindhoven waar veel bedrijven gesloten zijn en waar er scherpe controles op de zelfstandige sekswerkers zijn.

In Den Haag werd een algemeen landelijk protest gehouden tegen het verdwijnen van werkplekken in Nederland en het de illegaliteit injagen van volkomen legaal werkende sekswerkers.

De doelstelling van de actie luidde:  Door legaal werkende sekswerkers de illegaliteit in te jagen zal het stigma verergeren en het geweld toenemen tegen sekswerkers, hoeren, sletten, snollen en iedereen die zich niet houdt aan de heersende seksuele moraal. ‘Wij demonstreren voor het recht op seksuele vrijheid en diversiteit en tegen repressieve wetgeving jegens sekswerkers. Sekswerk zal niet verdwijnen als het verboden wordt, het verdwijnt alleen uit het zicht.

The making of:

Arnhem

En in het ijzig koude Utrecht:

Een reactie van een sekswerker die kwam kijken:

Het weer zat niet mee en de tijdplanning ook niet. Maar het was erg leuk om het in het echt te zien. De strippers waren erg goed en dat heb ik van dichtbij mogen beoordelen. De peepshow ruimte was waanzinnig mooi gebouwd en ik hoop in de toekomst het te zien bij andere evenementen.

Een collage:

 

 

Met dank aan een ieder die foto’s heeft geleverd.

Sietske Altink