2011-08-08 08.32.21

NB: Het onderstaande betreft de situatie in 2012

Wagenaar en ik wilden weten of de werkomstandigheden in de diverse vormen van sekswerk via internet (voor vrouwen) significant anders waren dan die in de vergunde inpandige prostitutie of de raamprostitutie. Hiervoor waren betrekkelijk weinig bronnen  beschikbaar. We hebben hiervoor gekeken op de fora van Kinky.nl en Hookers.nl. Daarnaast beschikten we over informatie van een insider: een vrouw die incidenteel thuis ontvangt en ook anderen kent die dat doen. Het verslag van de Helpdesk van De Rode Draad leverde ook enige informatie op. We hebben gegevens gezocht over de aard van de dienstverlening, de hygiënische omstandigheden, de veiligheid, de verdiensten en de werktijden.

De inhoud van het werk

Deze sekswerkers moeten meer activiteiten ontplooien dan degenen die met anderen in een bedrijf werken. Ze moeten van te voren hun ‘mogelijkheden’ op het gebied van seksuele dienstverlening uit onderhandelen. De term ‘mogelijkheden’ duidt op het soort seksuele diensten dat wordt aangeboden. Die ‘mogelijkheden’ staan meestal in het profiel. Op internet gebruiken sekswerkers en klanten bepaalde termen om extra informatie te geven. ‘Bare’ betekent bijvoorbeeld dat alles zonder condoom gebeurt. Naar aanleiding van de recensies van klanten op het Kinky.nl forum en op Hookers.nl., moeten we het aanbod van diverse seksuele diensten, zoals ‘bare’ relativeren. In de praktijk blijken namelijk heel veel ‘mogelijkheden’ niet mogelijk te zijn.

Er is op de fora en de literatuur veel discussie gaande over de zogeheten ‘girlfriend experience’. Dit lijkt om de illusie te gaan dat de vrouwen het niet alleen voor het geld doen maar dat ze tijdelijk een soort vriendin van de klant willen zijn. Klanten hopen dat het met de vrouw in kwestie ‘klikt’ en dat ze geen ‘klokkijker’ is, met andere woorden, dat ze zich niet strikt aan de tijdslimiet houdt. Een klant verwacht dat de sekswerker dingen met haar laat doen die hij ook van een vriendin verwacht, zo blijkt uit de omschrijvingen op Hookers.nl. Dat betekent dat de vrouw met één klant, tijdens één bezoek meerdere keren intiem met hem gaat en zich laat zoenen, iets wat sekswerkers in de regel niet graag doen.

De klanten blijken er op het forum van Hookers.nl er niet uit te zijn of ‘de vriendinervaring’ een dienst is. Sommigen wijzen erop dat ze een illusie kopen want een echte vriendin gedraagt zich niet volgens het ideaal van de girlfriend experience. Zij loopt niet de hele dag in lingerie en heeft niet altijd zin in seks. Op ditzelfde forum wijzen klanten er elkaar op dat de girlfriend experience ertoe kan leiden dat de klant verliefd wordt wat problemen kan opleveren. (zie onder veiligheid) De vermenging van privé en werk is volgens de insiders ook een verzwarende factor.

De organisatorische kant van het werk

Uit geïrriteerde opmerkingen van de adverteerders over niet-serieuze kandidaat-klanten, valt op te maken dat ze veel tijd kwijt zijn aan het beantwoorden van telefoontjes. De meer ervaren vrouwen weigeren over het algemeen e-mails en sms-jes te beantwoorden. Of ze hun klanten ook via de chat lokken, valt niet te achterhalen. Degenen die op meerdere sites adverteren moeten tijd besteden aan het managen van de advertenties en de profielen.

Op het Kinky.nl forum, het deel waar ‘de dames van plezier’ ervaringen met elkaar uitwisselen is een discussie te lezen over de hoeveelheid telefoontjes en bezigheden die niet direct met het klanten ontvangen te maken hebben.

30 oktober 2011. Ik heb een klacht. Het wordt steeds rustiger en er komen steeds meer fakers. Een vriendin van mij zegt dat ze omkomt in het werk. 

Op 28 april 2011 beschrijft een vrouw haar werkdag. Ik begin om 9.45. Ik ‘knal’ dan mijn  advertenties omhoog. Om kwart over tien belde er iemand voor een afspraak voor half twaalf. Die kwam niet. Dan om half een weer de advertenties omhoog. Ik word twee keer gebeld voor handelingen die ik niet wil doen.  Een man belde daarna voor  een afspraak voor volgende week. Om 12. 59  ben ik maar naar huis gegaan.

Een vrouw reageert op het voorgaande: ‘Aan de telefoon willen ze alles en als ze dan binnen zijn willen ze alleen maar een vluggertje’.

11 mei 2011: Een vrouw klaagt dat ze alleen maar onzintelefoontjes krijgt.

11 mei 2011: Het lijkt de fakersweek wel. Ik zet nieuwe gasten altijd op een tijd waarop geen vaste klanten komen, (zodat ik die niet hoef af te wijzen). Met nieuwe gasten blijft het een gok.

28 april: De heren denken misschien, wij hebben geen geld, we gaan maar dvp’s (dames van plezier) pesten.

28-4-11: Mannen bellen en willen gratis. Of ze zeggen dat ze terugbellen en doen dat niet.

11 mei 2011: Mannen bellen en stellen onzinnige vragen, waar ze het antwoord op al zouden kunnen hebben als ze mijn advertentie hadden gelezen. Of ze proberen af te pingelen. Of mannen bellen die eerst kennis willen maken.

Daarnaast zijn de sekswerkers die zelf hun ontvangst regelen veel tijd kwijt met de voorbereiding: boodschappen halen en de door klant gewenste kleding bijeen zoeken. Vaak moeten ze de mannen naar een bepaald adres loodsen. Op Hookers.nl. valt te lezen dat klanten vaak per sms aanwijzingen krijgen waar ze moeten wachten om te worden opgehaald.

Voor degenen die echt in hun eigen huis ontvangen komen bij al deze werkzaamheden nog maatregelen bij om de privésfeer te beschermen. Zie het onderstaande relaas van een ons bekende beginnende thuiswerker.

Ik vond het tijd om de thuisontvangst eens uit te proberen. Iedereen om me heen vindt het de gewoonste zaak van de wereld en doet eraan. Ik had voor dit doel een vaste klant uitgezocht. Op de ochtend van het bezoek heb ik mijn huis “gebordeliseerd”. Gordijnen dicht, storende elementen aan de kant, extra beddengoed, badkamer geschrobd, condooms paraat. Vervolgens de klant ontvangen en een drankje gedronken voor we aan het echte werk begonnen. Het was vreemd om een klant in huis te hebben. Alles is anders, hij loopt door jouw huis en ziet jouw persoonlijke spullen. Het bleek moeilijk om een strak schema aan te houden. In een bordeel heb je de receptie die op je let, maar hier voel je aan dat de klant een coulante houding van je verwacht. Uiteindelijk was de klant na twee uur vertrokken en had ik €175 in mijn hand. Direct daarna kon ik verder met verwisselen beddengoed en wassen en het terug plaatsen van persoonlijke zaken.

Hygiëne en veilige seks

Op de recensiesites staan zo nu en dan opmerkingen over de slechte

4. Hygiëne in de huizen waar de klanten worden ontvangen. In de vergunde inpandige prostitutie voldoet de hygiëne van de werkruimte meestal aan de hoge eisen op dit gebied. Ook bij de hotelprostitutie is de hygiëne, redelijk in orde. (Meestal nemen de vrouwen zelf extra handdoeken mee). Bij particuliere huizen is dat heel verschillend. Dit wordt vooral beschreven in de recensies van klanten op de fora van Hookers.nl en Kinky.nl. Bij een eerdere verkenning van thuiswerk/privéontvangst over een heel jaar op Hookers.nl. hadden we bij 70 van de 527 adressen geconstateerd dat de hygiëne volgens de klanten te wensen overliet.

De opmerkingen over hygiëne op Hookers.nl vallen niet altijd goed te beoordelen. We hebben alleen die gevallen als onhygiënisch getypeerd als de klant duidelijke aanwijzingen gaf: zoals ‘je plakt aan de vloer’. De kamers die alleen maar als rommelig werden beschreven, hebben we niet als onhygiënisch meegeteld. De opmerkingen over de lichaamsgeuren van de vrouwen zijn genegeerd. Die komen namelijk te pas en te onpas voor bij de recensies van klanten.

Op de profielen kunnen de adverteerders aangeven of ze al of niet onveilige orale seksuele dienstverlening aanbieden. Een enkele maal staat vermeld dat ook intiem onveilig mogelijk is (bare). Op de fora schrijven mannen dat intiem zonder condoom steeds vaker wordt aangeboden. Ze denken dat het gevaar voor hiv is geweken omdat het behandelbaar is. Een van de mannen meldt dat hij niet meer in de recensies schrijft dat hij onbeschermde seks heeft gehad omdat anderen dan negatief reageren. Enkele klanten zeggen dat als het eenmaal ‘zonder is geweest, ze het de volgende keren ook willen. Jongere mannen, die van jongs af aan in condoomgebruik zijn getraind, zijn nieuwsgierig naar de eerste ervaringen ‘zonder’.

Er zouden bepaalde sites zijn waar vooral ‘bare’ seks wordt aangeboden: Afspraakjes.com en Sekszondertaboe. Een bezoek aan deze laatste site leert dat dit een datingsite is die niet is gespecialiseerd in betaalde seksuele dienstverlening.  Afspraakjes.com is een Belgische site waar op de peildag geen advertenties uit Nederland te vinden waren.

We hebben op één peildatum op Kinky.nl bekeken hoeveel vrouwen die in de provincie Utrecht en Zuid-Holland adverteren, oraal zonder condoom aanbieden. Dit ging om 79 vrouwen. Drie anderen hadden uitdrukkelijk vermeld dat dit bij hen niet mogelijk was. Dit kan overigens betekenen dat ze het bij vaste klanten wel doen. Acht daarvan zwegen erover. Mogelijk beslissen zij per geval. Twee van hen bieden ook ‘intiem zonder’, hoewel één dat alleen zou beloven maar niet doen. De overgrote meerderheid biedt dus oraal onveilige seks.

Veiligheid

Veel vrouwen geven op de fora aan dat veiligheid een probleem is, vooral bij thuiswerk. Bijna iedereen lijkt bang een stalker te treffen.  Een klant bevestigt dit: de prostituees die hij bezoekt waren gemiddeld twee maal in hun carrière geplaagd door een stalker. Een van de deelnemers van het Hookers.nl forum geeft toe dat hij een vrouw heeft gestalkt.

Uit het dagboek van de insider:

Tijdens de aanwezigheid van mijn klant was er post bezorgd. Op de weg naar buiten bukte de man zich en hij raapte snel mijn post op om mijn achternaam te bekijken. Ik vond dat niet echt prettig.

De girlfriend experience kan verliefdheid opwekken die uit de hand kan lopen. Dit zou de fase zijn van het ‘fan zijn’ waarin de aanvankelijke sympathie en empathie overgaan in identificatie. Een afwijzing is een signaal om met het stalken te beginnen. Malsch en Faasen (2011) wijzen erop dat fanclubs een rol spelen in het voorkomen van het stalken van popsterren. Mogelijk heeft het forum op Hookers.nl ook een corrigerende functie voor stalkers. Een van hen:

‘Dat kwam omdat ik niet wist hoe ik met de gevoelens van vertrouwen om moest gaan. Ik behoor alle valse beloftes en complimentjes naast me neer te leggen. Vooral in de betaalde dates krijg je een vals zelfvertrouwen en een vals vertrouwen in personen. Ik balanceer vaak op het randje maar kan bij een valse vrouw weer doorslaan.’


Uit de literatuur blijkt dat stalkers vooral voormalige sekspartners van het slachtoffer zijn. (Malsch en Faasen, 2011)

Werktijden en verdiensten

De informatie over werktijden die de vrouwen geven levert weinig op. In enkele gevallen staat expliciet vermeld dat de informatie alleen voor de dag geldt waarop de advertentie is geplaatst. De opgegeven tijden zijn ook niet altijd de actueel gewerkte tijden. Het zijn de uren waarop men een afspraak kan maken. Sommige vrouwen vermelden expliciet dat ze niet alle dagen van de week beschikbaar zijn. Anderen kunnen daarentegen 24 uur per dag benaderd worden. Op het forum van Kinky.nl zeggen sommige vrouwen op bepaalde dagen en dagdelen niet te ontvangen. Ook zijn er discussies te vinden over feestdagen.

Veel vrouwen geven een starttarief op of een andere prijsindicatie. Soms verschilt de prijsstelling per site waarop wordt geadverteerd. Vooral op Speurders.nl wordt de prijs aangegeven als ‘nader overeen te komen’. Op Speurders.nl bijvoorbeeld staat bij prijs vaak: ‘n.v.t.’ Dit betekent niet dat het gratis is, maar dat de prijs telefonisch wordt besproken. De prijzen variëren van 50 tot 100 euro voor een half uur. Op het forum valt echter te lezen dat veel vrouwen geen mannen ontvangen voor slechts een half uur. Dat kost te veel voorbereidingstijd; want uit de verhalen blijkt dat mannen die voor een half uur boeken in die tijd veel verschillende handelingen verlangen.

Tevens valt uit verhalen op het forum van Kinky.nl op te maken dat er per dag niet veel klanten worden ontvangen. Een van de vrouwen zegt gemiddeld vier tot zes klanten per week te hebben. Een van onze bronnen bevestigt dat het aantal bezoeken gering is. Zij hoorde dat het er gemiddeld vier per week zijn. Het lijkt er op dat de internetprostitutie niet meer klanten oplevert dan bijvoorbeeld sekswerk in clubs.

Samenwerken, solo of met een zaakgelastigde

We hebben tevens aantekening bijgehouden van of de sekswerker alleen werkt of met een ander. Denk aan opmerkingen zoals ‘u kunt een trio doen met mijn vriendin’. Soms is de ‘wij’ vorm in de advertentie een indicatie dat de vrouw een faciliteit met collega’s deelt.

Wij vinden het samenwerken met collega’s iets anders dan de betrokkenheid van een zaakgelastigde. Collega’s kunnen samen een kamer huren voor de veiligheid, voor de gezelligheid maar ook om aan de vraag naar trio’s te kunnen voldoen. Maar wanneer een derde de afspraken maakt over de aard van de seksuele dienstverlening en de prijzen, dan is het onwaarschijnlijk dat de sekswerkers echt zelfstandig zijn. In nogal wat advertenties wordt vermeld dat de sekswerker niet zelf de telefoon beantwoordt. Soms staat erbij ‘mijn chauffeur maakt de afspraak’. Dit kan erop duiden dat het om een regulier escortbureau gaat of dat er een zaakgelastigde actief is. Zo staat in een advertentie op Eromarkt.nl dat een chauffeur alle e-mails van klanten behandelt. Dit zou betekenen dat klanten de aard van de seksuele handelingen met ‘de chauffeur’ afspreekt. Wij hebben de aanwezigheid van een zaakgelastigde als een indicator van dwang/mensenhandel aangemerkt.

De recensies op Hookers.nl leveren daar meer informatie over op. De 527 recensies die eerder op jaarbasis bij Hookers.nl zijn bekeken, leverden 34 vermeldingen van de aanwezigheid van zaakgelastigden of ‘beveiligers’ op. Enkele keren wordt vermeld dat deze aanwezigen klanten intimideren of zelfs beroven.

Diversiteit

Het aanbod van vrouwen voor mannen is nog steeds het grootste marktsegment, maar er is een trend naar diversiteit: stellen, mannen, transgenders en travestieten bieden zich ook aan. In de rubriek vrouwen voor vrouwen is slechts één advertentie gevonden: een uitnodiging voor een seksfeest. Uit de fora blijkt dat ook de shemales populair zijn. (Dit wordt ook vermeld in het onderzoek van het RIEC ZHZ, 2011)

Wagenaar, H., Altink, S. Internetresearch, februari 2012.

Download hier het hele artikel.

Bronnen:

Twee insiders die prostituees kennen die via internet klanten werven

Een thuiswerker

Een vrouw die bij De Rode Draad bekend is die niet adverteert en een dag per week vaste klanten ontvangt

Een exploitante die vrouwen die op die manier werken.

Matei,Jana, Meisjes te koop, Amsterdam, 2011

Malsch, M., Faasen, M., Website NSCR, 2011

Rode Draad, Sekswerk in 2011, (nog niet gepubiceerd)

Bronnen internetveldwerk

RIEC Noord-Holland (2011): Methodiek ‘Inzicht in prostitutiebranche, oktober.

RIEC ZHZ, (2011) Prostitutie in de politieregio Zuid-Holland-Zuid, Een verkennend onderzoek naar de vergunde en onvergunde vormen van prostitutie in Zuid Holland, Zuid, oktober, 2011.

Bernstein, E.,  (2007) Temporary yours, Intimacy,  Authenticity and the Commerce of Sex, University of Chicago Press, Chicago and London.

Ed. Reid, Meloy,  (1998) Psychology of Stalking, Clinical and forensic Perspectives, Elsevier.

De sites:

Hookers.nl

Kinky.nl., ook de discussiefora

Sexjobs.nl

Sexplezier.net

Pimponline.nl

Speurders.nl

Marktnet.nl

Heetstedates.nl

Citygirl.nl

Eromarkt.nl

 

Inhoud Artikel