Halverwege de jaren tachtig hadden feministen het idee van vrouwenhulpverlening ontwikkeld. Het specifieke daarvan was dat er van de kracht van vrouwen en niet van hun slachtofferschap werd uitgegaan. Dit soort hulpverlening diende om vrouwen weerbaar te maken en niet om ze te redden.

Hans Becker, de toenmalige directeur van Humanitas, wilde maatschappelijke dienstverlening voor sekswerkers organiseren, en had emancipatie en de kracht van vrouwen als insteek. De maatschappelijke dienstverlening voor sekswerkers is later prostitutie maatschappelijk werk gaan heten.

De gemeente Rotterdam vond toen (en nog steeds) dat haar bijdrage aan een betere positie voor sekswerkers moest bestaan uit het stimuleren van hulpverlening. Het heeft overigens wel wat voeten in de aarde gehad, voordat de gemeente dit in de praktijk bracht. Humanitas had na een jaar gekissebis met de gemeente er genoeg van en pakte het zelf op. Zo werd Door Malkus per 1 juni 1989 de veldwerker van dienst. [ii] Later kwam er een collega bij en nog later een stagiaire.

Door kende het werkveld goed. Na een jaar of 25 in de verpleging te hebben gewerkt, werd zij vrijwilliger bij de Pauluskerk, het domein van dominee Visser die het voor verslaafden opnam. [i] Zo raakte zij in 1987-1988 betrokken bij een onderzoek van Stichting Boog naar een ‘aanvaardbare’ oplossing voor tippelprostitutie in Rotterdam, destijds een heet hangijzer. Hans Becker, toen directeur van Humanitas zat in de begeleidingscommissie van dit onderzoek.

Jaarlijks bezocht ze met haar kleine team 120 bedrijven in Rotterdam. In de ruim tien jaar dat ze haar pionierswerk deed, heb ik vaak met haar te maken gehad. Ik bezocht haar wel eens in de kelderruimte van het gebouw van Humanitas waar ze kantoor hield. Ze heeft me regelmatig geholpen met het werven van respondenten voor onderzoek. Ook werkte ze nauw samen met Lucie van Mens. Op 22 april 1999 nam Door op 63 –jarige leeftijd afscheid van het werk. Door genoot in 2015 nog gezond en wel van haar pensioen.

Anno 2015 heeft het Prostitutie Maatschappelijk Werk van Humanitas een heuse staf van rond de tien mensen.

Op 1 juni 2015 opende Humanitas het informatie- en dienstencentrum voor sekswerkers: Door2Door. Dit is vernoemd naar Door Malkus.

Het gebouw van Humanitas in Rotterdam

Het gebouw van Humanitas in Rotterdam

 

Het interieur van Door2Door aan de Rochussenstraat, Rotterdam

Het interieur van Door2Door aan de Rochussenstraat, Rotterdam.

Sietske Altink

Terug naar de inhoudsopgave van het boek

2015

[i] AD 22-4-1999

[ii] Het Vrije Volk, 27-5-1989