In 1994 deden er in Rotterdam verhalen de ronde over een klant, Jos van der Meer, die de seksbedrijven waar hij vaak kwam aan het opkopen was. Zo ook de Miljardair die een rol had gespeeld in een grote mensenhandelzaak. Het heette inmiddels de Ritz. Van der Meer was een veroordeelde moordenaar, vastgoedboer en tevens wietboer uit Delft. Hij had ook naam gemaakt met hypotheek- en faillissementsfraude. Hij was puissant rijk en reed rond in een Rolls Royce, wat hem de bijnaam Jos met de Rolls opleverde. Die Rolls moest hij trouwens jaren later weer aan de Belastingdienst afstaan. Zijn andere bolides, een Bentley en een Mercedes kwamen door vuurpijlen en granaten om het leven. Toen in 1997 een deel van de Bende van de Miljardair werd veroordeeld, zag hij dit als een mooie aanleiding om de  ‘vrijgekomen’ zaken van de bende op te kopen. Van der Meer hoefde alleen maar een belastingschuld van een miljoen af te betalen. Hij beperkte zich niet tot Rotterdam. In Amsterdam had hij een club van Endstra gekocht en in samenwerking met Holleeder had hij nog twee andere clubs in de hoofdstad verworven. Hadden Holleeder en Van der Meer een puur zakelijke relatie of werd Van der Meer door hem afgeperst? We zullen het nooit weten.

Een fijne baas was Van der Meer niet. De vrouwen die in zijn clubs werkten,werden dringend aangeraden om lid te worden van een stichting die hij had opgericht ten behoeve van de belastingafdrachten. De vrouwen in kwestie voelden nattigheid; je kunt namelijk geen lid van een stichting worden. Niettemin moesten ze ‘als lid’ de stichting machtigen om al hun betalingen aan de fiscus te doen. Voor deze (dubieuze) dienstverlening moesten ze ook nog eens 100 gulden per maand betalen. Dit geld kwam dan weer op de rekening van een klusjesman. Let wel, dit speelde in de tijd dat de legalisering van de seksbedrijven er echt aan zat te komen. Veel exploitanten bedachten in die tijd schijnconstructies om de betaling van sociale lasten tegen te gaan en de boekhouding van de vrouwen in overeenstemming met die van henzelf te brengen.

De Ritz in Rotterdam, een van zijn clubs.

Jos van der Meer zou de sekswerkers tot coke gebruik gestimuleerd hebben waardoor ze torenhoge schulden opbouwden. Ze moesten ook boetes betalen als ze bijvoorbeeld te laat kwamen. Dat heffen van een boete – geheel in strijd met het arbeidsrecht- was overigens ook in andere bedrijven gebruikelijk. Pas na de wetswijziging werd die illegale praktijk aangepakt.

Jos van der Meer werkte alleen met illegalen. Hij zou gestolen paspoorten aan hen verhuren. Daarom sloot de gemeente in 2000 zijn zaken. Hij ging een proces aan en wist de zaken weer open te krijgen. Hij intimideerde ook andere exploitanten.

Hij had zijn beursgang eind 2001 gepland. Zijn in totaal 39 seksbedrijven zouden een jaaromzet van honderd miljoen gulden behalen. [I]Vrij Nederland juli 2008 Dit feest ging echter wegens zijn contacten met Holleeder niet door. Zijn vergunningen werden ingetrokken. In 2008 ging hij failliet. In september 2016 is hij gestorven.

Sietske Altink

Terug naar de inhoudsopgave van het boek

Noten

Noten
I Vrij Nederland juli 2008