Arie Grotekop tijdens open dag in Den Haag. Foto Jan Visser

Enkele Haagse raamexploitanten hadden banden met criminelen, stonden te boek als coke handelaren en waren soms betrokken bij schietpartijen en moorden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het boekje van Kortebrink over de Haagse penoze.  Een van zijn informanten was Nico van Empel.

Als jonge jongen veegde deze Nico de sneeuw van de stoepen in de Geleenstraat. Hij kreeg daar een knaak per raam voor, in de goedkope straten één gulden. Zo kwam hij in aanraking  met de gebroeders Fens. Tinus Fens was een voormalig inbreker en wapenhandelaar die mensen ook nog eens aan valse paspoorten kon helpen. Tinus Fens had in de Katerstraat en Nieuwe Molstraat een paar prostitutiepanden gekocht en laten verbouwen.

Die moesten  echter van de gemeente een andere bestemming krijgen. Tinus Fens zou daarom (van gemeentewege) gecompenseerd worden met een plek in de Geleenstraat. Maar er was een onderhandse afspraak gemaakt dat de panden in de Geleenstraat alleen aan Henk Bartels of aan Henk Rijstenbril, de grote mannen van de rosse buurt, mochten worden verkocht.

Tinus Fens liep op een gegeven moment te schreeuwen dat hij er heroïnezaken van zou maken. In 1984 werd hij  vermoord, waarschijnlijk uit angst dat Fens zijn dreigement waar zou maken.

Bartels vreesde dat de Geleenstraat net als de Doubletstraat door heroïne zou verloederen. Dit dwarsboomde zijn streven om van de Geleenstraat de sjiekste uitgaansstraat van Nederland maken met nachtclubs en al. Met Rijstebril wilde hij de zaken juist professioneel aanpakken.

Beiden werden gearresteerd in verband met  de moord op Tinus Fens. [i]Toen Tinus werd doodgeschoten was Henk Bartels al ziekelijk. Hij was begonnen te ‘zingen’, dat wil zeggen, te klikken bij de politie.  Vandaar zijn  bijnaam:  De Zingende Rot. [I]In het begin van de 21ste eeuw exploiteerden nazaten van Bartels nog bedrijven in Den Haag en Rotterdam In 1989 verklaarde Bartels dat hij gelogen had over de moord op Tinus Fens en dat de heroïnemafia erachter zat. Dit werd niet meer uitgezocht. Op 9 januari 1990 stierf de oude Bartels in Bangkok.

In 1995 werden in Arnhem, Amsterdam en Den Haag afdelingen opgericht van het Samenwerkend Overleg Raamprostitutie (SOR), een organisatie van raamexploitanten. [i]In de periode waarin de wetswijziging werd voorbereid, was actief SOR lid Arie de Jong de gesprekspartner van de gemeente.[ii]  Deze man ofwel Arie Grotekop, was exploitant in de Haagse Doubletstraat. Deze man maakte deel uit van het Landelijk Prostitutie Overleg en schuwde de publiciteit niet.

Hij was tijdens de oorlog in de Haagse Schilderswijk geboren. Hij kende een voorzitter van een voetbalclub en reed met hem mee wanneer die in de rosse buurt de huur ging ophalen en de leesportefeuille ging rondbrengen.  Arie kocht zijn eerste prostitutiepand voor 10.000 gulden. Op het laatst had hij 21 ramen. Hij liet zich niet altijd vriendelijk uit over de mensen die hem heel lang een inkomen verschaften. Enkele uitspraken van hem: ‘In de prostitutie werkt uitschot. Je moet ver zijn gezakt om je lichaam te verkopen.‘ [i]Arie klaagde erover dat ‘de meisjes’ niets begrepen, zelfs niet hoe een koffiezetapparaat werkt. [ii]

‘Goeie prostituees zie je bijna niet meer. Dat kan ook niet anders, negen van de tien spreken de taal niet. In principe zijn ze geen hoeren; ze kunnen niet converseren. Ze doen alleen de daad.’  [iii]Hij verweet Nederlandse vrouwen hun condoomgebruik. Hij formuleerde dit als volgt:

‘ 90% van de klanten doet het zonder. Dat geldt ook voor de meisjes, ze weten niet beter. Maar vijf van de 200 klanten laten zich niet douwen zonder gummi.’, aldus Arie [iv]

En: “De meisjes zullen zich lekker voelen, ze kunnen weer discrimineren.’ Aktueel 4-2-1999

Ik moet legale meisjes nemen, maar die zijn te duur. Illegale meisjes gaan het elders voor een appel en een ei doen. (…) ‘Legale meisjes zijn nauwelijks te vinden. In de jaren zestig kwamen hier de eerste gastarbeiders. (…) Maar die mannen hebben een heel andere beleving van de geslachtsdaad dan wij. Ze behandelen hun hond nog vaak beter dan een vrouw. De Hollandse dames weigerden die mannen. Vrouwen uit Zuid-Amerika accordeerden wel met deze mannen. ‘[II]Zie bijvoorbeeld Aktueel 4-3-1999 en ik heb hem zelf vaak horen praten

Hij vond dat de vrouwen niet te hoge prijzen mochten vragen. Hij nam het De Rode Draad kwalijk dat zij de vrouwen adviseerde de prijs te verhogen met een BTW-toeslag. Dan zouden er minder klanten komen, en als er minder klanten kwamen zou hij minder ramen verhuren. Zelf betaalde hij geen belasting, volgens zijn eigen zeggen op een vergadering die vanuit het Landelijk Prostitutie Overleg was georganiseerd. (8 januari 1997).

In 1999 kwam hij nog in het nieuws omdat hij zijn ‘lege’ ramen wilde vullen met vrouwen uit Spanje en Zweden die hij hoogst persoonlijk zou gaan werven. [III] o.a. Dagblad van Almere, 5-1-1999 In 2001 is hij overleden .

Vrouwenhandel

In 1984 was ene Vilma of Vilna als exploitant in Den Haag actief. Deze transgender zocht mannen die bereid waren met jonge Colombiaanse vrouwen voor een verblijfsvergunning in Denemarken te trouwen. Via Brussel gingen de vrouwen vervolgens naar een groot huis waar Vilma verscheen en paspoorten afpakte. Ze hadden 75.000 gulden schuld en moesten per week  500 gulden afbetalen. Voor 45.000 gulden kon het contract door een klant worden afgekocht. De vrouwen werden mishandeld en verkracht. Zo zijn 75 vrouwen in Den Haag terechtgekomen. In februari 1984 lagen er zes aangiften. De familie van Vilma maar ook Haagse bordeelhouders waren erbij betrokken. In 1991 duikt de naam van Vilma weer op tijdens het proces tegen de Bende van de Miljardair, een van de grootste vrouwenhandel bendes in de jaren negentig. (Korterink, 2012, De Stoop 1992, Altink, 1993)

Zie het filmpje over Arie op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nBDbSmXxcSo

Andere bronnen voor deze ‘blog’

[De Wallen op stap: 1995, geplaatst op Youtube op 28 juli 2009)

Het Landelijk Prostittutie Overleg over belastingkwesties 8 januari 1997

Aktueel 4-2-1999

Panorama 22-98 Volkskrant 8 oktober 1998

Schrijver dezes heeft hem meerdere malen meegemaakt.

Leidsche Courant 24-5-1989, (Crimilexicon op internet, een posting van 8-8-2012

 

Noten   [ + ]

I. In het begin van de 21ste eeuw exploiteerden nazaten van Bartels nog bedrijven in Den Haag en Rotterdam
II. Zie bijvoorbeeld Aktueel 4-3-1999 en ik heb hem zelf vaak horen praten
III. o.a. Dagblad van Almere, 5-1-1999