Rockanje
Rockanje

Rockanje

In 1993 deed Rockanje voor het eerst van zich horen als gemeente waar seksclub Huize Sonja was gevestigd. Een Colombiaanse vrouw deed aangifte van mishandeling en mensenhandel tegen de exploitant van dit bedrijf. Zij was mishandeld omdat ze het waagde een cola te bestellen in plaats van het verplichte Piccolootje. (kleine fles champagne). Een andere vrouw, een oudere Dominicaanse kreeg slaag omdat ze haar collega’s probeerde te beschermen. De klachten waren niet mis: de vrouwen werden gedwongen zonder condoom te werken en ze hadden geen beschikking over hun paspoort. De vrouw die aangifte deed vertrouwde de politie aanvankelijk niet. Agenten waren namelijk wel een paar keer binnen geweest maar hadden niets gedaan. De exploitant had ook een bedrijf in Rotterdam, waar alles beter gecontroleerd werd.

Uit een verslag gemaakt vanaf de publieke tribune van de rechtbank Rotterdam: Zaak Colombiaanse: 13 januari 1994.

De verdachte komt binnen. Het is een donkere man die in smetteloos wit pak is gekleed. Hij draagt oorbellen. Hij wordt ervan beschuldigd tussen 1 juli tot september 1994 vrouwenhandel  te hebben bedreven. Bovendien wordt hij beschuldigd van mishandeling. De verdachte spreekt gebrekkig Nederlands. Hij spreekt de rechter aan met je en jij. Wanneer hij niet op een bepaald woord kan komen noemt hij iets ‘dinges’. Hij dacht dat het normaal was om een paspoort in te nemen: anderen deden dat ook om te voorkomen dat vrouwen wegliepen!

In 2006 wordt Sonja heropend. De nieuwe eigenaar ‘Jeffrey’ maakt schoon schip en zegt dat wapens niet getolereerd worden. [I]AD 6 april 2006. Een vreemde opmerking: wapens worden toch nergens getolereerd? In 2008 bezoekt De Rode Draad het bedrijf twee maal, eenmaal overdag en eenmaal ’s avonds. In beide gevallen viel er geen activiteit waar te nemen.

Vlaardingen

In 2008 ontdekte De Rode Draad dat er in Vlaardingen enkele Thaise massagesalons waren. Op een van deze adressen hing er een briefje dat het bedrijf ‘tijdelijk’ was gesloten. Anno 2013 is er één massagesalon in Vlaardingen. In 2012 waren er enkele escortbureaus actief. Er is slechts één vergunning beschikbaar. In 2005 brandde het enige bordeel aan de Binnensingel af.

 

 

Noten   [ + ]

I. AD 6 april 2006