Huis ten Bosch in Den Haag is in 1645 gebouwd als zomerverblijf voor stadhouder Frederik Hendrik (1584- 1647). Hij woonde er met zijn vrouw Amalia van Solms. (1602-1675) Na de dood van haar man maakte Amalia er een monument van om haar man te eren voor zijn rol in het tot stand brengen van de vrede van Munster, waarbij het einde van de 80-jarige oorlog werd beklonken. De Oranjezaal werd voorzien van prachtige schilderijen. De architecten Pieter Post (1608- 1669) en Jacob van Kampen (Paleis op de Dam) droegen bij aan de ontwerpen van het paleis.

Er is een tijd geweest dat het publiek toegang had tot dit erfgoed omdat er rond 1800 het eerste nationale museum was gevestigd. In de Franse tijd kreeg Huis ten Bosch een andere ‘publieke’ bestemming; het oostelijk deel fungeerde namelijk als bordeel. De Fransen beschouwden het tevens als oorlogsbuit en gebruikten het als gevangenis.

Na het vertrek van de Fransen trokken de Oranjes er weer in. Na de dood van koningin Sophie kwam het een tijdje leeg te staan. Maar nu moet de belastingbetaler 63 miljoen ophoesten om het te renoveren voor de koning, de koningin en hun dochters. Het Nederlandse publiek heeft er geen toegang en moet het doen met de Oranjezaal op Streetview van Google.

Huis ten Bosch, eind 19 de eeuw. Maker van afbeelding onbekend, te vinden in het ‘geheugen’.

Sietske Altink

Bronnen:  Joyce Hoogland, 3-2-2018: website in de buurt, Den Haag, geraadpleegd 14-1-2020 en Wikipedia