Vanaf 2 december 2013 voerden de organisaties Terre des Hommes, Comensha, Fier Fryslan, Stop the Traffik en Free A girl campagne tegen mensenhandel door middel van posters van Loesje. Op de bekende Loesje posters stonden de volgende teksten:

Was dat een knipoog of een noodkreet?

Prostituee, bij wie komt dat uit de beroepskeuze? Antwoord sekswerkers: maar komt het beroep van caissière ook uit de beroepskeuzetest?

Red Light District: Gaat de rondleiding ook langs de uitbuiter?

Legaliteit prostitutie, en nu nog het misbruik oplossen?

Daar staat ze achter het raam. Mooie ringen, dure armband, maar haar echte ketting is onzichtbaar.

Al deze teksten suggereren dat sekswerkers meelijwekkende vrouwen zijn. Ook al draagt een vrouw een dure armband die ze met haar eigen geld heeft betaald,  zou ze toch aan een onzichtbare ketting liggen. En men lijkt te ontkennen dat iemand vrijwillig voor sekswerk kan kiezen.

Het is veelzeggend dat een organisatie die zich Free a Girl noemt de campagne trekt. ‘Bevrijd een meisje’.  Meisje? In de persberichten hebben ze het ook consequent over ‘meisjes’ in plaats van over vrouwen en dragen zo bij aan de infantilisering van de sekswerker. Deze organisatie heette vroeger Stop Kindermisbruik en gelooft nu dat zestig procent van de door haar veronderstelde 1200 slachtoffers op De Wallen minderjarig is.[i] Nu is het onwaarschijnlijk dat ook maar één verhuurder van ramen het zou wagen minderjarigen te laten werken. Hij/zij zou daarmee onmiddellijk zijn vergunning kwijt raken. En waar het cijfer van 1200 vandaan komt blijft een raadsel. We weten al niet hoeveel sekswerkers er in Amsterdam actief  zijn, laat staan dat we weten welk percentage onder de een of andere vorm van dwang werkt.

Op 6 december 2013 voerde de gelegenheidsactiegroep, samengesteld uit sekswerkers en sympathisanten, een tegenactie onder de naam Poesje. Dit werd georganiseerd door Mariska Majoor. De teksten van de Poesje posters luidden:

My body is my business.

Sekswerkers genaaid door Loesje.

Mag ik zelf beslissen wat ik doe?

Kun je ook slachtoffer zijn van medelijden?

Oordelen is gemakkelijker dan begrijpen.

Pak eens de uitbuiters, niet de uitbaters.

Klik hier voor het filmpje dat Metje Blaak van de actie maakte.

 

 


[i] Deze informatie komt van ene TLS op de site Hookers.nl op 1 december 2013