Een privéhuis in het midden van het land

Een privéhuis in het midden van het land

In tegenstelling tot clubs zijn privéhuizen moeilijk van buiten te herkennen. Het zijn meestal (luxe) woonhuizen waar slechts enkele vrouwen werken. Ze opereren openlijk, adverteren onder eigen naam en zijn bedrijfsmatig opgezet. Hoewel veel onderzoekers clubs en privéhuizen in één adem noemen, is de werkwijze in privéhuizen totaal anders dan in clubs. Er wordt geen alcohol geschonken. De klant en de sekswerker kunnen elkaar niet aan de  bar leren kennen. De aanwezige sekswerkers houden er een voorstelrondje en de klant kiest een van hen, of niet.

Het privéhuis voorzag in de behoefte van klanten die een rustige, huiselijke omgeving zochten, maar ook goed sanitair apprecieerden. Klanten zouden in een privéhuis anoniemer zijn dan in clubs; de kans dat zij andere klanten ontmoeten is uiterst klein. Het is eigenlijk een luxueuzere versie van de thuisontvangst, maar er woont meestal niemand in het privéhuis.

In de jaren zeventig en tachtig profiteerden ex- sekswerkers en ondernemers van het gebrek aan regels voor zo’n huis. Privéhuizen hadden in tegenstelling tot clubs geen (horeca) vergunning nodig. (Mens van, 1992). Wanneer er sprake was van overlast of andere misstanden, greep de politie wel in. In een periode waarin Nederland overging van passief gedogen op actief gedogen (onder voorwaarden) probeerde men alleen de slechte bedrijven eruit te filteren. (Visser, 2000)

Vanaf 2000 zijn ze wel aan regels, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne onderworpen. [i] Uit een veldwerkverslag van De Rode Draad van 5 juni 2011:

Hij gooide al zijn frustraties als exploitant er op laconieke toon uit. De laatste ergernis was die over de brandweer. Hij had al het nodige geïnvesteerd in brandveiligheid, maar nu moest het plafond worden aangepast zodat de kabels 60 minuten lang niet door  brand zouden worden aangetast. Ook moest er een centrale knop komen waar hij op kon drukken als er brand was. Het kostenplaatje van deze aanpassingen zou rond de 15.000 zijn. Hij vond dat hij met brandblussers, de aanschaf van een branddeken en drie draadloze brandmelders op elke kamer al voldoende maatregelen had getroffen. Hij vond het wel heel jammer dat geen van de panden aan de Pleinweg een brandtrap hadden, een enkele uitzondering daargelaten. Daarom mag hij ook maar twee van de vier kamers voor het privéhuis gebruiken. Hij mag wel in de bovenste twee kamers wonen maar geen bedrijf uitoefenen, want de regels voor een bedrijf zijn strikter. Zo had de GGD een opmerking gemaakt dat hij geen aparte toilet heeft voor bezoekers. Hij heeft wel een extra toilet, maar ja, die is dus op de bovenste etage en daar mogen bezoekers niet meer komen.

Werken in een privéhuis

Meestal zitten de sekswerkers in een gezamenlijke ruimte, een huiskamer. De vrouwen zitten in de regel tv te kijken (gewone zenders) of zijn met een mobiel of een laptop in de weer.

Dat was daar echt de stijl van, dit zijn de dames in hun vrije tijd, de een breit en de ander lost kruiswoordpuzzels op. En ik werd altijd de advocaat genoemd, ik zat altijd met papieren en paperassen. Zo van, dat is onze advocaat. En dan zei ik, laat je je niet afschrikken. Want ik ben hartstikke geil en supersexy. (interview uit 1987)

Veel vrouwen die in zo’n huis werken geven aan dat het belangrijk is dat ze goed met elkaar overweg kunnen. Vaak zit er ook een gastvrouw of een eigenaresse in de gezamenlijke ruimte. Die persoon is ook zeer sfeerbepalend.

Nadeel is de eigenaresse. Gelukkig is ze niet zo vaak op de zaak. Wat een bemoeizuchtig en langdradig wijf is dat ! Zij wil alles weten over je privé leven, (alsof het haar wat aangaat !!), waarom je die andere dagen niet kan werken, terwijl je al hebt opgeven wanneer je wilt werken.( sjonge jonge ik heb toch ook meer dingen te doen, dan alleen maar werken ?? ), en ze belt je wanneer ze meiden tekort komt, ik vind het ook geen probleem dat ze belt, maar ze kan toch niet van mij verwachten dat ik altijd maar ja zeg ?? Zeg je dat je niet kan invallen, moet je nog vertellen waarom. En dat is gewoon kut. Heb je een vrije dag, moet je nog bij dat enge wijf verantwoording afleggen. Ja dag zeg !
En begrijpt ze nou echt niet dat ik niet altijd in de gelegenheid ben om vrij uit te praten??

(Werkplekforum 2005)

Bronnen

Sietske Altink

2014
[i] Een Groningse exploitant meende in 1998 de verbouwingen die nodig waren om in 2000 een vergunning te krijgen te kunnen vermijden door over te stappen op het beheren van privéhuizen. ‘In rijtjeshuizen zit toch al een douche en wc.’ (Gooi en Eemlander, 11-4-1998 en Zwolse Courant 11-4-1998).