2 juni 2007: “Weet je wat voor dag het vandaag is?” vroeg Metje Blaak van de Vakbond aan een werkende vrouw op de Wallen. Haar antwoord luidde: “Zaterdag”. “Ja”, zei Metje en gaf haar een bloem: “Het is ook internationale sekswerkersdag”. Op hetzelfde moment hield Sietske Altink op verzoek van sekswerkers in Sydney een praatje op de trappen van het operahuis. “Als je nu heel lang en diep gaat graven dan kom je in Amsterdam waar Metje Blaak een bijeenkomst houdt”, vertelde ze. Zo werd een steentje bijgedragen aan de traditie rond 2 juni.
De datum van 2 juni is van belang omdat op die dag in 1975 ongeveer honderd Franse prostituees in Lyon de kerk St. Nizier bezetten uit protest tegen de gevangenisstraf die hun boven het hoofd hing omdat ‘ze tot ontucht zouden aanzetten’. Het water was de sekswerkers in Lyon tot de lippen gestegen. Na een corruptieschandaal waren de hotels waar zij werkten gesloten. Hun veiligheid was daarmee in het geding gekomen. (Mathieu, 2001)
Deze gebeurtenis geldt als een lancering van de emancipatiebeweging van sekswerkers. Daarom is 2 juni de internationale dag van sekswerkers. Dat wordt in veel landen gevierd. Het symbool daarvoor is een Rode Paraplu. Dit is geïnspireerd op een actie van Italiaanse sekswerkers die in 2003 de Biennale in Venetie omsingelden om aandacht te vragen voor hun rechten.
In India is echter 3 maart gekozen als Sekswerkers Rechtendag. Daartoe hadden de sekswerkers in dat land besloten omdat ze op die dag hun eerste grote protestactie hielden tegen willekeur in politieoptreden.
De keuze voor datum van 2 juni of 3 maart is ingegeven door initiatieven van sekswerkers zelf. Dat ligt heel anders voor het mediafenomeen Hoerendag dat de zender BNN heeft bedacht. In 2010 belde de redactie van BNN Metje Blaak om haar te vertellen dat men had besloten dat 15 maart nationale hoerendag moest worden. Metje probeerde de redactie nog te vertellen dat er al op een andere datum een traditie was op dit gebied. Anno 2013 heeft BNN daar nog steeds geen rekening mee gehouden. Op 18 maart 2013 vaarde het duo Speelman en Speelman door de grachten en zong een lied, waarin het woord ‘hoer’ veelvuldig voorkwam. Deze zelfbenoemde belangenbehartigers hadden niet de moeite genomen om te vragen of sekswerkers dit wel leuk vonden. ‘Hoer’ wordt door veel vrouwen als een scheldwoord ervaren.
Copyright: S. Altink