Tot twee keer toe vertelde de Amerikaanse president Trump in 2019 tijdens persconferenties de leugen dat zijn vader in Duitsland was geboren: ‘I have a great respect for Angela (Merkel) and I have a great respect for the country. My father was a German, born in a wonderful place in Germany, so I have a great feeling for Germany’.
Dat is onjuist. De vader van het very stable genius [I]zo noemt tTrump zichzelf is helemaal niet in Duitsland geboren maar in the Bronx in New York geboren. Opa Trump daarentegen kwam wel uit Duitsland, maar heeft niet een verleden waar de doorsnee- Amerikaan trots op zal zijn.
De grootvader van Trump, opa Friedrich Drumpf, zoals hij volgens de verhalen oorspronkelijk heette, zat aanvankelijk in de wijnhandel (Weingut Trump) in Kallstadt, een dorpje in de deelstaat Rijnland- Palts. Zijn zaak ging echter failliet, kennelijk ook een familietraditie. [II]voetnoot: Trump heeft ook in Rotterdam een distilleerderij naar de ondergang geholpen ,Volkskrant 8-3-2016.
Na het faillissement vestigde de oude Trump zich als barbier in New York. De zaken van barbiers waren destijds centra van illegale activiteiten. Er werd bijvoorbeeld bedrijfsinformatie voor criminele activiteiten van etnische minderheden uitgewisseld.
Na zes jaar vond hij het welletjes en vertrok naar Seattle waar hij prostitutiebedrijven ging uitbaten. Sekswerkers ontvingen hun klanten in een paar van zijn restaurants zoals de Poodle Dog. In The Diary Restaurant was er bijvoorbeeld een afgeschermd gedeelte dat als bordeel dienst deed.
De goudkoorts brak uit en voerde de oude Trump naar Canada. Hij vestigde zich in Klondike, een centrum voor goudzoekers aan wie hij voedsel verkocht, maar startte er nog geen bordeel. Volgens Gwenda Blair, de biografe van opa Trump, bouwde hij er tijdens de goldrush hotels voor mijnwerkers.
In het moeilijk bereikbare stadje Bennett in Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada waarheen vele gelukzoekers waren
gelokt, richtte hij met een vriend een bordeel in. In wat nu een spookstad is, begon hij zijn ‘Arctic Hotel Restaurant’ waar de mannen die de barre tocht door het gebied overleefd hadden, zich konden verpozen. In hun hotel met ‘private boxes for ladies and parties’ zaten vrouwen op klanten te wachten.
Na twee jaar kwam er echter een spoorlijn die Bennett als knooppunt overbodig maakte. De inwoners, goudzoekers en het bordeel verhuisden met zijn allen naar Whitehorse. Ook Trump verkocht zijn bordeel/restaurant. Hij begon te bouwen in de buurt van een mijnbouwproject van de Rothschilds, op grond die niet van hem was.Tegen de tijd dat de Mounties zich ermee gingen bemoeien was het goud op en was opa Trump al vertrokken.
In 1892 had de oude Trump zich als Amerikaans staatsburger laten naturaliseren. Hij werd daarbij vergezeld door een vriend die zijn brood verdiende met het aanbieden van logies aan vrouwelijke huurders. Op die zitting loog Trump over zijn leeftijd en over wat zijn werkelijke aankomstdatum was, namelijk twee jaar eerder.
Hij ging terug naar Duitsland waar hij in 1901 verliefd werd op Elizabeth. Hij werd echter in 1905 Duitsland uitgezet omdat hij eerder de dienstplicht had ontdoken. Elizabeth ging vervolgens in de Verenigde Staten wonen. Trump volgde.
Met prostitutie en met het bouwen van hotels voor de goudzoekers maakte opa het fortuin dat het fundament zou gaan vormen van het Trump imperium. Mij is het echter een raadsel hoe je met een paar kamers in aftandse hotels- althans zo ziet het eruit op de weinige foto’s die ik erover heb kunnen vinden- zo’n fortuin kan maken.
De Trump organisatie is nog niet klaar met de erotische sector. Volgens de Independent van 8 maart 2017, in een artikel van R. Revesz, hebben de Chinese autoriteiten hun voorlopige goedkeuring gegeven aan 38 Trump bedrijven op het gebied van wellness, waaronder escortbureaus en massagesalons. Hiervoor is geen toestemming van het Amerikaanse Congres gevraagd. Mogelijk gaat het hier om belangenverstrengeling.
Sietske Altink
Bronnen
Onder andere: The Guardian 3 en 4 april 2019
Canadian Shorts, The brothel behind the Trump Fortune, 24-10- 2018, ook aanvullende informatie van degenen die commentaar leverden
Inside Edition
Wistman 4-4-2018
HLN 21-11-2018
De Groene Amsterdammer 18-12-2019
Zembla, 10 mei 2017
Website www.historiek.nl. 19 oktober 2019
VK 21-2-2017
Wel Ingelichte Kringen 16-9- 2018
Noten