Les trois hollandaises

Les trois hollandaises

In de zomer van 1905 was Picasso een week of vier in Schoorl en Schoorldam in Noord-Holland. Hij verbleef onder meer in de vakantiewoning van zijn vriend Tom Schilperoort. Vakantie? Picasso bleef schilderen en tekenen.  Dat deed hij bijvoorbeeld tijdens zijn uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. In Hoorn, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog een garnizoensstad, waren er in 1905 minimaal twee bordelen en enkele rendez-vous huizen. Het was toen niet ongewoon voor schilders om naaktmodellen in bordelen te gaan zoeken. In Hoorn zou Picasso overnacht hebben in het bordeel van Horstschaefer op de hoek van de Westerdijk en de Gortstraat. Horstschaefer had van de Hoornse politiecommissaris een positief advies voor zijn vergunningaanvraag gekregen omdat hij in Amsterdam ervaring in de branche had opgedaan en gunstig bekend stond. [I]Egbert Ottens, (19-06-2016) Picasso in Hoorn, Carrousel, Vereniging Oud Hoorn.

La belle Hollandaise

La belle Hollandaise

We weten niet of de publieke vrouwen ook model hebben gestaan voor de paar werken die hij in Holland of naar aanleiding van zijn bezoek schilderde. Op een daarvan, Les trois Hollandaises, zien we drie boerenmeisjes. Over wie er model heeft gestaan voor La belle Hollandaise zijn de meningen verdeeld. Het zou  Dieuwertje de Geus (30) kunnen zijn, bij wie hij in de kost was of de huishoudster Nelly Timmer met wie hij een romance zou hebben beleefd.

Voor Nue avec bonnet zou ook een Nederlandse vrouw model hebben gestaan. Er moet ergens in Noord-Holland achter een kast nog een map met tekeningen van hem staan.

Bronnen

Nue avec bonnet

Nue avec bonnet

Ottens, Egbert, (19-06-2016) Picasso in Hoorn, Carrousel, Vereniging Oud Hoorn.

Website Historiek, geplaatst op 10-4-2016

Valk, Gert, (1995) Het verblijf van Picasso in Nederland 1905, www.tijdschriftholland.nl, pp 93-109

Redactie Oneindig Noord-Holland, (2016), Verhaal Picasso in Holland, website, geplaatst op 9-6-2016

Op deze plaats zou het bewuste bordeel hebben gezeten.

Op deze plaats zou het bewuste bordeel hebben gezeten.

Broekema, Pauline, 2-6-2016,  NOS/Cultuur en Media

 

Noten

Noten
I Egbert Ottens, (19-06-2016) Picasso in Hoorn, Carrousel, Vereniging Oud Hoorn.