Begin 2019 bestond de sekswerkersorganisatie Proud vier jaar. Ze werd op 15 februari 2015 officieel in Yab Yum gepresenteerd, op de dag na Valentijnsdag. Mariska Majoor heeft het idee van de jaarlijkse Dag van de Betaalde Liefde bedacht, op de verjaardag’ van de lancering van Proud. Helaas heeft Mariska zich moeten terugtrekken als actief lid.

Jaarlijks trekken Proudleden er op 15 februari op uit om zich in het land te manifesteren. In 2016 trokken ze de Afsluitdijk over. Uit het verslag:

Op een bitterkoude Afsluitdijk gaf Burlesquedanseres Wini Di een performance weg op de klanken van It’s a man’s man’s world. Deze Flashmob heette nu (voor YouTube) even een Fleshmob 

 

In 2017 waren Den Haag, Den Bosch, Ede- Wageningen, Amersfoort en Amsterdam aan de beurt. In 2018 was Proud te vinden in Eindhoven, Arnhem, Utrecht en Hilversum.

Dag van de Betaalde Liefde 2017

Er was een kleine dansroutine ingestudeerd op Etta James’ I just wanna make love to you, waarbij de rode paraplu een hoofdrol had, die bij elke busstop werd uitgevoerd. In Den Bosch stonden we bij het station, en holden we even snel naar de bakker voor een Bossche Bol.

Daarna ging de rit naar Ede-Wageningen; we vonden het een beetje spannend, we dachten dat we er weer met hooivorken uitgejaagd zouden worden (al komen onze beste klanten júist uit de reli-hoek). De politie stond ons al op te wachten. Maar het viel reuze mee, en later zagen we op tv dat de regionale omroep best sympathieke reacties wist te noteren. Een reporter vroeg in Ede aan een oudere voorbijgangster: “Wat vindt u van de Dag van de Betaalde Liefde?” “Op mijn leeftijd nog aan betaalde liefde doen?” antwoordde ze.

In Amersfoort kwam een BNN camerateam bij ons in de bus, ze beloofden goed op te letten wie er wel/niet gefilmd wilden worden, en hielden woord. Reporter Jurre Geluk greep een rode paraplu en danste mee met onze dansroutine en sloot af met een kus en bloemen.

https://spuitenenslikken.bnnvara.nl/nieuws/vraag-het-een-sekswerker

Dag van de Betaalde Liefde 2018 

Liefdesbrieven aan je favoriete sekswerker schrijven, wat een cool idee! Dus kregen we brieven, bloemen, kadootjes, en virtuele berichtjes. En ter plekke op de Dag van de Betaalde Liefde konden mensen ook een kaartje schrijven. “You can write a love note to a sexworker” legde een collega uit aan een voorbijganger. Toen schreef hij letterlijk ‘love note’ op het kaartje.

De interacties tijdens de Dag van de Betaalde Liefde waren vaak erg leuk én verrassend. Want probeer vooral niet in te schatten aan de hand van wélk criterium dan ook hoe iemand er tegenover staat. Je weet ook nooit of de voorbijganger een zakje met onder andere condooms van je wil aannemen.

Een paar knullen namen zeer gretig wat condooms in ontvangst. Ze wilden ‘m al bijna ter plekke omdoen, en hoopten in de bus een onderonsje te hebben met een sekswerker. Nee, nee, dat kon niet. Een rijdend bordeel, lijkt me enig, maar daar hebben we geen vergunning voor!

De Kiss a boot Booth was een iets te gedurfde uitdaging voor de doorsnee bezoeker. Behalve die Italiaan, die zo gretig begon, dat hij moest worden afgeremd. “Zo was het wel genoeg, anders moet je betalen” zei de sekswerker, terwijl ze de spuug van haar laars afveegde.

Waar zouden we zijn zonder de inzet van mensen/bedrijven die ons hielpen en sponsorden? Onze mooie Kinkybus, de condooms van de Condomerie, en iedereen die mee hielp met de aankleding en versiering? En wat blijft de Red Umbrella een geweldig fotogeniek symbool! En wat een núttig symbool ook, want er viel een drupje regen, en je kunt je even afschermen van de pers als je geen camera op je toet wilt.

https://www.ad.nl/video/kanalen/utrechts-nieuwsblad~c435/series/korte-reportage~s1054/sekswerkers-vieren-dag-van-de-betaalde-liefde~p27568

2019 Eindhoven, Goes en Rotterdam. Proud bestaat 4 jaar!

Met de bus (Redlights bedankt!) naar de eerste locatie, Eindhoven. De bedoeling was Eindhoven Airport, omdat daar zoveel sekswerkers onnodig worden lastig gevallen door de marechaussee. Maar we waren niet welkom, nergens in Eindhoven. Maar natuurlijk gingen we toch, we hebben het recht om te demonstreren, en zo kwamen we dan uit bij het station.

Het weer zat geweldig mee! Onder de klanken van Patty LaBelle’s Lady Marmelade kwamen we op elke locatie de bus uit.

Een deelnemer van de ‘raad hoeveel condooms in de bokaal’ won een lingeriesetje, maar had geen vriendin om het aan te geven, dus gaf hij het aan een van onze sekswerkers cadeau. Een ander won de hele inhoud van de bokaal aan condooms, maar zijn maat zat er niet bij, zei hij, maar hij zou ze uit gaan delen in het  Red Light District in Amsterdam. Een toeschouwster merkte teleurgesteld op dat er geen mannelijke sekswerker bij was (vonden wij ook jammer).

Door naar Goes. Waarom Goes? Gewoon omdat het kan, omdat we Zeeland niet willen vergeten. Het is nogal biblebelterig daar, maar ik vond Goes lief! Een man had al via het PIC laten weten te komen, hij werd zelfs geïnterviewd door PowNed, en trakteerde ons op Zeeuwse Bolussen.

Een vrouw die ook werd geïnterviewd (het haalde later ook Jinek) met de legendarische uitspraak ‘wie de benen spreidt, zorgt voor gezelligheid’.

De Zeeuwse krant PZC (die term interpreteren wij heel anders) had die avond een prima stukje geschreven over ons. (PZC= officieel de Provinciale Zeeuwse Courant maar in sekswerkkringen staat het voor Pijpen Zonder Condoom.)

Rotterdam, op zich mooie locatie tegenover het stadhuis in het strijklicht, was wat minder qua sfeer, al eindigde Velvet met een mooi gesprek met twee moslima’s. Door diverse omstandigheden moesten we Den Haag en Amsterdam laten schieten.

Uiteindelijk stonden we met 4 mensen nog voor de taak om de spullen naar het PIC terug te sjouwen. Ik werd al snel gespot door drie Britten, die het bord Whore Power zagen. Een van hen vroeg of ik had gedemonstreerd. Ik zei als je de borden voor me sjouwt, vertel ik je alles. We haalden de andere dames in, en ik liet zijn vrienden de spullen ook meesjouwen naar het PIC (ik heb ze nog even de tour aanbevolen).

Het was weer een mooie, vermoeiende, boeiende dag, al kan ik het ook niet laten om even teleurgesteld te zijn dat we met gemiddeld 9 mensen waren. Volgend jaar ander format, maar blokkeer alvast 15 februari 2020 in je agenda voor ons eerste jubileum, zodat je geen excuus hebt om niet te komen!

Proud was dankbaar met geïnteresseerde politici uit de lokale politiek, zoals iemand van de SP en twee van de Piratenpartij, die langs kwamen.

Geschreven door een deelnemer van Proud aan dit evenement. Zij en de andere deelnemers: namens Sekswerkerfgoed:heel erg bedankt.

https://www.powned.tv/artikel/betaalde-liefde-in-goes