Interieur vergaderruimte Proud

Interieur vergaderruimte Proud

Sinds enige tijd is het ChristenUnie Tweede Kamerlid C.G. Segers bezig om al twitterend aandacht te vragen voor zijn stelling dat de legalisering van de prostitutie in Nederland is mislukt. Sterker nog, de wetswijziging van 2000 zou alleen maar mensenhandel hebben bevorderd. Hij diende een motie in om dit wetenschappelijk onderbouwd te krijgen. Maar kan dat wel? Een aantal wetenschappers betwijfelt dit. Sowieso is het al heel moeilijk om cijfers over mensenhandel boven tafel te krijgen. En het vergelijken van de hoeveelheid gevallen mensenhandel is al vrijwel onmogelijk in één land. In Nederland bijvoorbeeld had de politie twintig jaar geleden een heel andere waarneming van mensenhandel. Incidenten die we nu uitbuiting zouden noemen, werden toen soms afgedaan als typisch voor de subcultuur.

Diverse wetenschappers hebben gewezen op de onbetrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek waarin vele landen met elkaar worden vergeleken. Sekswerkers hebben geen belang bij slecht onderzoek waarop slecht beleid wordt gebaseerd. Daarom heeft Proud, de sekswerkersorganisatie in oprichting met wetenschappers een brief naar De Tweede Kamer geschreven met de vraag om de haalbaarheid van dit soort onderzoek te heroverwegen.

Download hier de brief naar De Tweede Kamer. Download hier de begeleidende brief.

Proud heeft het volgende persbericht doen uitgaan:

PERSBERICHT

 

logo proudPROUD, de nieuwe vereniging voor sekswerkers in Nederland is ‘volledig klaar’ met de hetze tegen de beroepsgroep wiens belangen zij wil behartigen en bindt de strijd aan tegen wat zij noemt het hardste gevecht tegen prostitutie sinds begin 1900.

PROUD, met een bestuur van uitsluitend (ex)sekswerkers en ondersteund door een grote groep mensen met jarenlange ervaring in wetenschappelijk onderzoek en (mensenrechten)activisme, maakt bezwaar tegen de wijze waarop politieke partijen zoals de CU lijken samen te spannen met media zoals recentelijk de EO en heftige zedenzaken (Valkenburg) gebruiken om maatschappelijk punten te scoren voor hun gedachtegoed. Iedereen wil zijn politieke punt maken, kijkcijferkanon zijn of een moreel gevecht voeren en uiteindelijk is het onderwerp de dupe: de prostituee.

“Er komen tegenwoordig meer controleurs van de gemeente dan klanten aan de deur van een bordeel en het risico van een mogelijk lastige klant als thuiswerker is minder erg dan de blikken die je krijgt als raamprostituee van voorbijgangers na het zien van de docu van Jojanneke”.

De bij PROUD betrokken sekswerkers herkennen zich niet in het beeld dat op dit moment over hun werk wordt geschapen en roepen op het gevecht tegen misbruik en misstanden te voeren tegen de juiste vijand. En dat is niet hun werk.

Het bestaan van misstanden ontkennen wij niet maar deze hetze misbruikt het thema voor een heel ander doel: het bestrijden van sekswerk. En dát pikken we niet!