Enkele eerste leden van Swexpertise

Enkele eerste leden van Seks Werk Expertise

Op 29 januari 2015 was de eerste ledenvergadering van Swexpertise. Deze organisatie  bestaat uit sekswerkers, wetenschappers, voormalige medewerkers van De Rode Draad en hulpverleners die op persoonlijke titel deelnemen aan de groep. In ieder geval zijn alle leden op de een of andere wijze experts op het gebied van sekswerk. Enkele leden van Swexpertise zijn ook actief in Proud, de (zelf) organisatie van sekswerkers.

Ontstaan

Er worden altijd twee momenten aangegeven voor het ontstaan van Swexpertise. Het eerste is 2008, toen een groep mensen bij Marianne Jonker thuis bijeenkwam om de aanstaande wetgeving te bespreken. Uit die periode stammen namelijk de eerste versies van de Wet Regulering Prostitutie. De grootste zorg was de dreiging dat alle sekswerkers geregistreerd moesten worden. De groep noemde zich destijds ‘denktank’.

Een tweede moment was 2012 toen de opheffing van De Rode Draad een feit was. Er zijn nog twee bijeenkomsten geweest in het pand van De Rode Draad en daarna werd er voornamelijk via een e- mail lijst gecommuniceerd.

Vanaf 15 augustus 2013 kwam de kern van de groep regelmatig bijeen in Den Haag. In 2014 is unaniem voor de naam Swexpertise gekozen. Die naam bleek echter moeilijk uit te spreken te zijn en werd in 2016 lichtelijk gewijzigd in Seks Werk Expertise. Tevens werden er plannen gesmeed om de‘discussielijst’ om te vormen tot een vereniging, wat inmiddels is gebeurd. Er is nu ook een website met veel informatie over de Wet Regulering Sekswerk die de Wet Regulering Prostitutie heeft vervangen. Tot  2014 was de WRP van belang, maar na tien jaar had die nog niets opgeleverd. Bekijk de geschiedenis van de WRP tot 2014. Welgemoed begonnen poliitici een nieuwe versie te maken: de Wet Regulering Sekswerk. Seks Werk Expertise, een organisatie die nog steeds groeit, doet er alles aan om deze wet tegen te houden.