Klanten die een mondkapje voorhebben, met eigen handdoeken komen en daarom korting willen. Dat was de situatie een week geleden. Nu zijn er nauwelijks klanten. Het advies om zo’n 1,5 tot 2 meter afstand tot de medemens te houden is ook niet een stimulans om van de diensten van een sekswerker gebruik te maken.

De werkers zijn bijna allemaal ondernemers zonder personeel. Dat betekent dat ze geen vast inkomen hebben maar wel een beroep kunnen doen op het zogeheten Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. De specifieke hulporganisaties en dienstverlening voor sekswerkers zoals P&G292 in Amsterdam, Shop en Spot 46 in Den Haag en Door2Door in Rotterdam staan sekswerkers hierin bij. Dutch Emergency Fund is actief in het verhelpen van het financiƫle leed.

Voor de sekswerkers in de besloten bedrijven en de escort ligt dat anders. Zij werken veelal met de opting-in regeling. Waarschijnlijk kunnen ook die sekswerkers een beroep op die regeling doen, maar dat is nog niet helemaal zeker.

Eveline van Dijck maakte de volgende filmpjes van De Wallen die door de komst van het coronavirus uitgestorven waren. Ze zijn gefilmd op tijden, bijvoorbeeld tien uur ’s avonds, wanneer het normaliter enorm druk is.