De site Hookers.nl is in 2002 begonnen en had in 2006 80.000 geregistreerde leden. De belangrijkste inhoud van die site vormen de recensies van klanten van sekswerkers. De recensies zijn echter niet altijd verheffend en prettig voor de vrouwen. Bij De Rode Draad kwamen er nogal eens klachten binnen over onterechte of beledigende recensies. In 2003 schreef De Rode Draad daar een open-brief over naar Hookers.nl, die op de site werd gezet.

De klachten betroffen bijvoorbeeld het ‘shoppen’ voor de laagst mogelijke prijzen.

1 oktober 2002: ‘Gisteren weer door Groningen gelopen. … had tranen in mijn ogen, wat een lelijke wijven. Ik zag een leuke dame, 50 euro maar zoenen ho maar …   Nu al eens gelezen te hebben dat dat het in Leeuwarden zoveel beter is, naar Leeuwarden gereden. … De prijzen zijn veel lager en de spontaniteit verl hoger. …. Bij Leeuwarden vergeleken zitten er in Groningen alleen nog maar verwende meiden die gemeden moeten worden. Alleen als de helft afnokt en de rest weer met beide benen op de grond staat en leveren waarvoor ze betaald worden, zien ze me daar weer terug.’

antihookerslogo1In het raamgebied van Leeuwarden vraagt een vrouw 10 euro. Een andere doet het daar voor 25 euro zonder condoom. Over het algemeen vinden de klanten daar het instaptarief lager dan de 25 euro elders. Klanten nemen daarom de kakkerlakken en de krappe bedjes op de koop toe.

Een klant van raamprostituees uit Leeuwarden zegt  ’dat hij beter had moeten weten’. Hij was naar een vrouw geweest die eerst in Groningen had gewerkt, waar het duurder is dan in Leeuwarden. Ze wilde maar één standje. Voor straf pakte hij haar ‘hard’ van achteren.

Een andere klant die zich in deze discussie mengt: ‘Ik vraag me af waarom de prijzen in de Stad zo gestegen zijn. Er is nu weer een redelijk aanbod van dames (in aantal tenminste) In een vrije markt zouden de prijzen dan omlaag moeten gaan. … Er is natuurlijk geen vrije markt en het enige dat ik zo snel kan bedenken is dat de kamerhuur flink is gestegen. (Een prijsstijging van bijna 47 %: 600 euro per week)’

 

De laatste jaren valt er een toenemende zelfregulering op Hookers.nl plaats te vinden. In 2010 vertelde een van de moderatoren aan mij:

Leden die bijvoorbeeld regelmatig denigrerend over dames schrijven, krijgen een intern bericht met een waarschuwing daarmee op te houden. Schrijvers die het erg bont maken, komen terecht in het subforum “Lastige leden” (alleen zichtbaar voor moderatoren). Blijft iemand na meerdere waarschuwingen toch dwarsliggen, dan volgt er een ban: voor een week, een maand of zelfs permanent.

Sommige berichten zijn door de vrouwen zelf of door pooiers op de site gezet. Dat komt – volgens de hookers-veteranen vooral voor bij mensen die slechts eenmaal een meestal lovende recensie plaatsen. Ook hebben sommige heren de neiging de fantasie de vrije loop te laten, vooral wat hun seksuele prestaties betreft. Soms wordt dat ontdekt door de andere participanten. Zo had een man opgeschept over zijn verrichtingen op het gebied van onveilige intieme seks. Hij werd door de anderen terechtgewezen omdat de vrouw in kwestie moest stoppen omdat ze ten onrechte steeds klanten kreeg die van haar ook onveilige seks verwachtten. Wel hebben klanten de vraag naar onveilige orale contacten niet laten varen. Dit verhoogt vooral het risico voor de vrouwen op andere soa’s dan hiv.

Vraag aan de moderator: Is er overleg tussen de moderatoren voor bijvoorbeeld een gezamenlijk beleid tav bijvoorbeeld recensies die door de vrouwen zelf of hun bemiddelaars worden geschreven? Je had het er zelf over dat de recensies van vrouwen zelf te herkennen aan de verkleinwoordjes. ‘En je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Ik sla ‘aan’ als ze een soort Joop ter Heulstijl gebruiken: heerlijk uurtje, zalig en ‘als je de dame met respect behandelt is er veel bij haar mogelijk’.

Het komt wel eens voor dat iemand onder meerdere nicknames lovend schrijft over één dame. Zo iemand valt meteen door de mand, want de IP-adressen van nieuwe leden worden gecontroleerd. Blijken er meerdere nicknames op één IP-adres te bestaan, dan volgt er meteen een ban.

Juist omdat we bij Hookers weten dat prostitutie een gevoelig onderwerp is, en dat er gemakkelijk gemanipuleerd kan worden, controleren we alles streng. In principe is iedere moderator alleen verantwoordelijk voor zijn eigen subforum(s), ieder heeft zijn eigen specialiteit. Maar er is voldoende gelegenheid voor overleg tussen de moderatoren. De hoofdmoderator houdt streng op alles en iedereen toezicht.

 

Klanten en mensenhandel

Campagne in Oostenrijk. Tekst komt neer op: Ik ben klant en wijs mensenhandel af

Campagne in Oostenrijk. Tekst komt neer op: Ik ben klant en wijs mensenhandel af

De meeste klanten hebben een afkeer van geweld en willen geen vrouw die niet vrijwillig werkt, want dat gaat ten koste van het plezier. Soms waarschuwen de deelnemers aan het forum elkaar dat een bepaalde vrouw mogelijk slachtoffer is van mensenhandel. Tevens zijn er hele discussies op de site aan dit thema gewijd. ‘Het was me duidelijk dat ze niet voor de lol werkt, haar verhaal raakte me meer dan me lief is’, schreef een klant over een Braziliaanse op het Groningse platteland.

Gezien de huidige discours waarin mensenhandel centraal staat, is het nu de vraag welke rol klanten kunnen spelen in de bestrijding van mensenhandel. Dit is van belang bij acties zoals Meld Misdaad in 2006 organiseerde om klanten bij de strijd tegen mensenhandel te betrekken, wat door minister Donner destijds een succes werd genoemd. Een vergelijkbaar initiatief is het klantenpanel van de gemeente Amsterdam. Verhandelde vrouwen durven klanten echter zelden in vertrouwen te nemen uit angst dat ze voor de handelaren spioneren. Toch roepen mannen die zo’n vrouw ontdekken vaak hulp voor haar in. Maar een onbekend aantal doet dat niet uit angst de anonimiteit te verliezen. Een klant die meewerkte aan het onderzoek van Wagenaar en Altink (2013)  had regelmatig een vrouw geholpen die belaagd werd door een pooier.

Ik ken geen zware gevallen van mensenhandel. Onder zware mensenhandel versta ik dat iemand geronseld wordt met belofte voor werk elders. Maar je hoort wel verhalen van meisjes, dat je denkt, dat zit niet goed. Als ze bijvoorbeeld niet naar hun zieke moeder mogen. Maar dat is geen zware mensenhandel. Mensenhandel is een zwaar woord. In de Molensteeg zitten vrouwen die triest kijken. Een jaar geleden was er een groep van meisjes die allemaal hun voortand miste. Daar is de politie ook mee aan de gang gegaan. Waar zouden die meisjes eigenlijk nu zijn?

Uitbuiting, daar hoor ik wel eens wat over. Een Hongaars meisje moest heel veel betalen aan iemand die alles regelde. Dat meisje had tegen hem gezegd dat ze gestopt was. Ze werd toen bedreigd. En als ze weer was gaan werken, zou ze ook bedreigd worden. Ze was alleen stiekem doorgegaan. Dat vind ik wel moedig van haar. Maar kennelijk kun je er ook onderuit. (Bron: interview met klant, 1 september 2010.)

Bronnen

Klanten komen uit de kast

Klanten en aids. De jaren tachtig

Cijfers

Klanten van mannelijke sekswerkers en transgenders

Klantcriminalisering tot de 20ste  eeuw

Klantcriminalisering in de 20ste en 21ste eeuw